Säkerhet

Vad är reCAPTCHA och behöver din hemsida det?

En tjänst skapad av Google som upptäcker bedrägerier, stoppar bots och andra automatiserade attacker.

Om du har formulär på din hemsida – så är reCAPTCHA för dig!

Vad är egentligen reCAPTCHA? Det är en tjänst skapad av Google som upptäcker bedrägerier, stoppar bots och andra automatiserade attacker samtidigt som den godkänner giltiga användare som försöker fylla i dina formulär på din hemsida.

Varför vill man inte att botar ska fylla i formulären?

Botar fyller ofta i formulären med skadliga länkar och råkar man klicka på dem länkarna kan man öppna upp för virus på sin hemsida och då kan en massvis med saker gå fel. Förutom att man får spam i sin inkorg så kan dem ta över din sajt, ändra dina URL och dina resultat på Google rankning och tillochmed förstöra din hemsida helt och hållet. I ännu värre situationer så kan du bli av med pengar om du har en e-handel eller samlar på email adresser på din hemsida.

 

Hur skaffar jag reCAPTCHA?

Man måste ha ett google konto – alltså en email registrerad på Google precis som med alla andra tjänster Google erbjuder. Sedan skapar man ett konto på Google reCAPTCHA och väljer den säkerhetstyp som passar dig; Version 2 eller Version 3, Version Enterprise. Man får läsa på om dem olika typerna och bestämma vilken som passar bäst. Tänk på att version 3 behöver godkännas av användaren via en cookielösning då v3 samlar personlig data i USA precis som de flesta av Googles tjänster gör.

reCAPTCHA V 3

reCAPTCHA Enterprise

Faktiska problem hemsidor haft utan reCAPTCHA

Nedan är en lista på olika typer av problem man kan uppleva på sin hemsida om man inte använder reCAPTCHA eller liknande verktyg på sin hemsida.

 

Skrapning

Innehållsstöld för avledning av annonsintäkter eller konkurrensutsatt användning

Bedrägliga transaktioner

Köp av varor eller presentkort med stulna kreditkort

Account Takeovers (ATO)

Behörighetsfyllning för att validera stulna konton

Syntetiska konton

Skapande av nya konton för marknadsföringsvärde eller framtida missbruk

Falska inlägg

Publicering av skadliga länkar eller spridning av desinformation

Pengatvätt

Bot genererade annonsklickintäkter på bedrägliga webbplatser

Man har ett ansvar som ägare till en hemsida att se till att ens hemsida är skyddad mot attacker. reCAPTCHA hjälper inte mot alla typer av attacker utan skyddar enbart intrång via formulär och är ett av fler skydd du behöver för en trygg vistelse för dina besökare.

 

Håll din hemsida säker med Just Digital supportavtal

Sarah Liljestrand

Jag har arbetat med försäljnings-inriktad marknadsföring i över 10 år och jag brinner för att hjälpa företag lyckas med sina strategier! Boka in en konsultation med mig där vi kan diskutera hur vi tar ditt bolag till nästa nivå.

Vi kontaktar dig!

Lämna din e-post eller telefonnummer här så kontaktar vi dig snarast för att höra vad du önskar hjälp med.

Hur behandlar vi dina personuppgifter?